HOSPITAL DOUERA, ALGERIA

Douera, Algeria

Type: Competition
Program: Hospital
External rooms, 240 beds.
Site: 130.000 m2
Built: 21.115 m2
Status: In progress
Budget:

Hospital functional structures have evolved over history:

From the ‘pavilion’ hospital in the 19th century to the ‘tower’ hospital in the 20th century, where a new type of hospital arose described as: “networking”. For that reason in this hospital DNA works with traffic and communications to intensify the interactions and functional flexibility regarding the respective changes over time.

Hospital Douera has a network structure that organizes various assistance services. Above this there are support units creating a less dense structure. The system is designed to be “open”  allowing the growth of different services, and providing the perfect pass between them. In this way, this project envisages possible scenarios for conversion and expansion that are constant in programs of this nature.

The landscape area seeks to offer a place of rest with nature and calm. One develops a clear dividing triangular bed, each floor with a different texture using materials of floral vegetation, street furniture and lighting. Thereby, it will be a succession of moods integrating seamlessly with the environment vineyards.

The building is designed to propose illuminated and spacious work areas, ensuring the functional relationships of proximity / accessibility that are the most suitable chain production / utilization of healthcare. Circulations are spacious and bright, localized to reduce journeys between different units. At the hospital, the rooms are oriented to east having private bathrooms.